No Title
cv: 3459 bekijken ------------------------------<-<- pagina terug
  • Reageer per email
  • Bel voor bemiddeling
  • Naar alle CV's



Documentalist, auteur, analist, ontwerper, programmeur
Amsterdam
15-sep-2012
opdrachten

Gymnasium A
Kandidaats Nederlandse Letteren (Vrije Universiteit Amsterdam)
Algemene Taalwetenschap (Universiteit van Amsterdam)
Sonologie (Instituut voor Sonologie, Rijksuniversiteit Utrecht).

Specialisaties Softwaredocumentatie
Interaction design en user interface ontwerp
Conceptontwikkeling voor websites en cd-roms
Digitale audio

Bijzonderheden: Mede-eigenaar van geluidsstudio DAC in Haarlem
Auteur van computerboeken
Auteur van teksten in opdracht.

Automatiseringsverleden
Vanaf 1981 ben ik als analist, ontwerper en programmeur werkzaam geweest en heb ik ervaring opgedaan in verschillende sectoren van de automatisering, zoals administratie, verkeer en vervoer, audio en, sinds 1994, internet. Ik heb zowel freelance als in vaste dienst gewerkt bij diverse bedrijven (o.a. NMB Bank, Adviesgroep voor Verkeer en Vervoer, ISA, QLD). In 1995 was ik een van de oprichters van Things+Time in Haarlem. Dit bedrijf werd in 1999 gekocht door Net Effect Solution Integration BV in Amsterdam. In 2000 heb ik D.O.C. Documents opgericht. D.O.C. levert niet alleen technische documentatie van software maar ook handleidingen voor eindgebruikers.
Things+Time
Things+Time hield zich bezig met:
* het ontwerpen en bouwen van dynamische websites
* advies op het gebied van communicatie door middel van de 'nieuwe' media
* het maken van cd-roms en screensavers en het lokaliseren van cd-roms.
Dynamische websites
Things+Time was gespecialiseerd in het bouwen van dynamische websites, omgevingen waarin publicatie en communicatie tot stand komen volgens de persoonlijke voorkeuren van gebruikers. Onze opdrachtgevers waren onder meer:
* City Online
* Randstad
* Open Universiteit
* Telfort
* Roccade
* Hij.
Cd-roms en screensavers
Behalve websites maakte Things+Time ook cd-roms en screensavers. Daarnaast lokaliseerden we in samenwerking met Studio DAC games en educatieve titels. Een paar opdrachtgevers:
* Ministerie van Verkeer en Waterstaat (RIZA)
* Nationale Nederlanden
* Heineken
* VNU Interactive
* Homesoft
* Malmberg
* Zwijsen
* TMF
* City Online
* Capitol Online
* Terra Nova Communications.
Werkzaamheden
* dagelijkse leiding
* projectmanagement
* conceptontwikkeling voor websites en cd-roms
* ontwerp en programmering van websites en cd-roms
* schrijven van documentatie
* beheer van de bedrijfsdocumentatie.

Publicaties
Computerboeken
Bij Uitgeverij GW Boeken en Uitgeverij Pim Oets in Amsterdam heb ik de volgende boeken gepubliceerd.

* Windows 3, Windows in bedrijf
* Windows 3.1, het complete handboek
* Aan de slag met Windows 3.11.

Mijn boeken werden goed verkocht en de recensies waren zonder uitzondering lovend.
Biografie Dean Koontz
Luitingh-Sijthoff is de uitgever van de Amerikaanse schrijver Dean Koontz. Koontz schreef 97 boeken waarvan wereldwijd meer dan 250 miljoen exemplaren werden verkocht. Hij beoefende diverse genres, zoals thrillers, science fiction, detectives, late jaren '60 erotica en gothics. In zijn latere werk ligt de nadruk op suspense met een literaire inslag. Ter promotie van Koontz in Nederland en België heb ik voor Luitingh-Sijthoff een essay geschreven waarin zijn romans in verband worden gebracht met zijn leven. Het essay is in 2000 als pocketboekje verschenen in een oplage van 6000 exemplaren.

Projecten
Online documentatie Smart (Omnidata)
In opdracht van Reader's Digest en Omnidata heb ik een uitgebreide online help geschreven voor Smart, een softwarepakket voor statistische analyse en direct marketing. Smart bestaat uit twaalf verschillende applicaties voor onder meer het onderhouden van de marketing database, het bepalen van doelgroepen met behulp van regressie en het definiëren van marktgebieden. Omnidata was een dochter van Reader's Digest en de PTT, maar is tegenwoordig volledig eigendom van TPG Post. In 2002 werd de naam veranderd in Cendris.

Taken
* schrijven, ontwerpen en programmeren van de documentatie
* ontwerpen van de hypertekststructuur
* schrijven van een integrale Engelse vertaling
* schrijven en vertalen van een inleiding in Smart
* adviseren van medewerkers van Omnidata.
Online documentatie Smart (Reader's Digest)
De analyse- en selectiesoftware van Reader's Digest verschilde in een aantal opzichten van de Smart-software van Omnidata. Belangrijke verschillen betroffen de structuur en de inhoud van de marketing database en de definitie van de importprocedure. Na voltooiing van de Nederlandse versie heb ik de documentatie van Reader's Digest ook in het Engels vertaald.

Taken
* schrijven, ontwerpen en programmeren van de documentatie
* ontwerpen van de hypertekststructuur
* schrijven van een inleiding in Smart
* schrijven van een integrale Engelse vertaling.
O2000
O2000 was een project van de offerte-afdeling van KPN-Telecom. Als document manager was ik verantwoordelijk voor de definitieve versie van een deel van de O2000-offerte. Deze was bestemd voor de Nederlandse overheid en had betrekking op de complete telecominfrastructuur van de overheid voor de komende jaren. De O2000-offerte telde in totaal acht lijvige boekwerken. Ik rapporteerde aan de bid manager die de eindverantwoordelijkheid droeg.

Taken
* redactie, doorvoeren van wijzigingen en het waarborgen van de consistentie
* versiebeheer.
Online documentatie Smart 4.0
Van Omnidata-Smart verscheen in 2000 versie 4.0. Deze versie is met een aantal applicaties uitgebreid, waaronder een geografisch informatiesysteem (GIS). De documentatie is beschikbaar in HTML-formaat en dus geschikt voor internet.

Taak
* volledig herzien en uitbreiden van de bestaande documentatie.
Online documentatie ADRESSEN.NL
WWW.ADRESSEN.NL is een site van Omnidata waar geregistreerde gebruikers online tellingen kunnen doen op het Omnidata-bestand. Dit bestand bevat gegevens van meer dan 1 miljoen Nederlandse huishoudens. Het resultaat van een telling is een aantal adressen. Deze kunnen via de site worden besteld en vervolgens voor marketingdoeleinden worden gebruikt.

Taak
* schrijven van de online documentatie.

Vertaling Smart 4.0 user interface
Om Smart 4.0 geschikt te maken voor de Engelstalige markt moest de user interface worden vertaald. Om aanpassing van de layout van dialog boxes en dergelijke te voorkomen mochten de vertaalde strings niet langer zijn dan de Nederlandse.

Taak
* vertalen van alle resource files.
M3
M3 is een webapplicatie waarmee dynamische websites kunnen worden gebouwd en onderhouden. M3 werd ontwikkeld door Net Effect en is de opvolger van Netwell, het database publishing systeem van Things+Time. M3 draait onder Storyserver van het Amerikaanse bedrijf Vignette. De documentatie kan via het intranet van Net Effect geraadpleegd worden en is aan te passen aan het niveau van de gebruiker.

Taken
* beschrijven van de complete functionaliteit van M3, zodat nieuwe werknemers van Net Effect er zo snel mogelijk mee kunnen werken
* schrijven van gebruikershandleidingen voor organisaties als Zon en Quote die hun websites via de M3-servicepagina's onderhouden.
SP
SP is evenals M3 een door Net Effect ontwikkelde webapplicatie voor het bouwen en onderhouden van dynamische websites. Een belangrijk verschil met M3 is dat SP onafhankelijk is van een specifiek CMS (content management system) als Vignette Storyserver.

Taken
* beschrijven van de complete functionaliteit van SP, zodat nieuwe werknemers van Net Effect er zo snel mogelijk mee kunnen werken
* schrijven van gebruikershandleidingen voor organisaties als Planet Internet, SBS en IPC, die hun websites via de SP-servicepagina's onderhouden.
Q-go
Het Amsterdamse internetbedrijf Q-go heeft een zoekmachine ontwikkeld waaraan gebruikers vragen kunnen stellen in natuurlijke taal. De vragen worden door een taalengine geanalyseerd en vergeleken met modelvragen die samen met een URL in een database zijn opgeslagen. De URL is het adres van de webpagina waar het antwoord op de modelvraag te vinden is. De zoekmachine stuurt de gebruiker vervolgens de modelvragen die het beste matchen met de vraag die hij heeft gesteld.
Bedrijven als de Postbank en Ohra en overheidsinstellingen gebruiken de Q-go-technologie om hun klanten te helpen bij het snel vinden van de juiste informatie op hun websites (web-based customer care). Daarnaast kan de zoekmachine worden gebruikt voor marketingdoeleinden. Q-go is behalve in Nederland actief in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje.

Taken
* ontwikkelen van een structuur voor de bedrijfsdocumentatie van Q-go
* schrijven van handboeken voor alle doelgroepen binnen en buiten Q-go die iets te maken hebben met de ontwikkeling, de toepassing of het gebruik van de zoekmachine. In totaal gaat het om tien handboeken voor onder andere analisten, ontwikkelaars, systeembeheerders, content managers en content en marketing medewerkers. De documentatie is Engelstalig.
Q-go testscripts
Q-go heeft een groot aantal tools ontwikkeld voor het beheer en onderhoud van modelvragen, gebruikersgroepen en individuele gebruikers. Daarnaast beschikt men over analyse- en rapportagetools om klanten inzicht te kunnen geven in het gebruik en de kwaliteit van de zoekmachine.
Om nieuwe versies van de tools grondig en systematisch te kunnen testen ontstond er behoefte aan een uniforme testomgeving. Deze bestaat uit een testdatabase en een aantal scripts die bij elke test moeten worden uitgevoerd. Elk testscript bestaat uit een aantal taken die corresponderen met een functie van het betreffende tool. Elke taak is weer onderverdeeld in een of meer stappen waarvan het resultaat in het testscript is vastgelegd. Als het testresultaat identiek is aan het in het script vastgelegde resultaat, mag worden aangenomen dat het tool klaar is om te worden gebruikt in een productieomgeving.

Taken
* vaststellen van de functies van elk tool
* opstellen van een script voor het testen van elke functie
* testen van de scripts zelf
* documenteren van de testomgeving.
HAM-help
Net Effect heeft voor Stork Industry Services een human asset management databaseapplicatie ontwikkeld. De applicatie is gebouwd rond leveranciers, klanten, medewerkers, contactpersonen, locaties, projecten en taken. Met de HAM-applicatie kunnen resource managers de inzet van interne en externe medewerkers bij klanten van Stork plannen. De HAM-applicatie is geschreven in Delphi en draait onder Windows.

Voor het beheer van gebruikers van de HAM-applicatie werd een speciaal administrator tool ontwikkeld. Dit tool biedt ook de mogelijkheid om gebruikersprofielen te creëren en het gebruik van vrijwel elk onderdeel van de HAM-applicatie in de gaten te houden. Voor zowel de HAM-applicatie als het administrator tool heb ik de helpdocumentatie geschreven.

Taken
* beschrijven van de complete functionaliteit van de HAM-applicatie en het administrator tool
* creëren van een contextgevoelig helpsysteem voor beide applicaties (Winhelp).
Heineken EIP Master Plan
Heineken is bezig met het ontwikkelen van een strategie voor de invoering en de implementatie van een volledig gepersonaliseerde enterprise information portal (EIP). In deze EIP zullen alle bestaande Heineken-intranetten geïntegreerd zijn. In opdracht van de afdeling Information Management Corporate Office (IMCO) heb ik een document geschreven aan de hand waarvan het corporate management team een gefundeerde beslissing kan nemen over de wijze waarop en het tijdsbestek waarbinnen de EIP gerealiseerd moet worden.

De EIP zal in twee fasen tot stand komen. Tijdens de eerste fase ligt de nadruk op de integratie van de bestaande intranetten in een enterprise portal (EP) en het opzetten van de ondersteunende interne organisaties. Tegelijkertijd zal een plan worden geschreven voor fase twee, waarin personalisatie en het ontsluiten van gegevens, informatie en kennis op alle niveaus binnen de organisatie centraal staan. Het door mij geschreven document heeft betrekking op de eerste fase en vormt deel één van het EIP Master Plan. Het document is in het Engels geschreven.

Taken
* bestuderen van bestaande stukken
* schrijven van het eerste deel van het master plan.
PON-servicepagina's
PON is de Nederlandse importeur van Audi, Volkswagen en Porsche. Net Effect heeft voor elk van deze merken een website gebouwd. Medewerkers van de importeur en van de dealers kunnen via servicepagina's de content van de sites onderhouden. Dealers kunnen bovendien werkplaatsreserveringen die klanten online hebben ingediend via servicepagina's afhandelen. Voor het gebruik van de verschillende servicepagina's heb ik de documentatie geschreven.

Taak
* schrijven van gebruikershandleidingen voor redacteuren en administrators.
SPJ
SPJ is een door Net Effect ontwikkelde webapplicatie voor het bouwen en onderhouden van websites. SPJ is geschreven in Java en kan worden gebruikt in combinatie met verschillende content management systemen. Opdrachtgevers van Net Effect kunnen met SPJ niet alleen de content van hun site onderhouden, maar ook zelf verder bouwen aan de site. Zo nodig kunnen ze zelfs een geheel nieuwe site creëren. Hiervoor is kennis nodig van de SPJ interface, het onderliggende model en de SPJ-functies voor het toevoegen van nieuwe pagina's, componenten en typen content.

Taken
* schrijven van een cursus voor opdrachtgevers die zelf verder willen bouwen
* demonstreren van de SPJ-functionaliteit aan de hand van voorbeelden.
ModulOr Designer gebruikershandleiding
ModulOr Technology maakt software voor het visualiseren van bedrijfsprocessen. De software is gebaseerd op de uit de taalfilosofie afkomstige speech act theorie. Veel activiteiten in organisaties blijken speech acts of taalhandelingen te zijn, zoals bijvoorbeeld het verzoeken om een offerte, het toezeggen van een levering, etc. Het expliciet maken van deze communicatieve handelingen is van essentieel belang bij het visualiseren van bedrijfsprocessen en de administratieve organisatie eromheen. ModulOr Technology biedt communicatie-, processtap- en procesfasediagrammen. Deze vervangen het traditionele stroomdiagram, omdat ze afzonderlijk en in samenhang een veel scherper inzicht opleveren.

Voor het tekenen, beheren en publiceren van diagrammen heeft ModulOr de Visio-applicatie ModulOr Designer ontwikkeld. De applicatie wordt geleverd met een online handleiding in HTML Help-formaat. Omdat de structuur en de inhoud van de bestaande handleiding niet meer aansloten bij de meest recente versie van Designer, moest de handleiding worden herschreven.

Taken
* herstructureren bestaande handleiding
* redigeren complete tekst
* maken online versie (HTML Help)
* ontwerpen template voor een PDF-versie.
Inspektor Pro gebruikershandleiding
Inspektor Research Systems maakt innovatieve producten voor de medische en tandheelkundige sector. Eén van deze producten is Inspektor Pro dat speciaal ontwikkeld werd voor de tandartsenpraktijk. Het systeem bestaat uit een videocamera met bijbehorende hardware en een pc met Inspektor Pro software. Met de software kunnen videobeelden van gebitselementen als plaatje worden opgeslagen en geanalyseerd. Door tijdens opeenvolgende visites een nieuwe opname te maken kan de gezondheidstoestand van gebitselementen in de tijd worden gevolgd.
Inspektor Pro maakt gebruik van een techniek die QLF (Quantitative Light-induced Fluorescence) wordt genoemd. Met QLF kunnen de groene auto-fluorescentie van het gebit en de rode fluorescentie (RF) van bacteriële metabolieten zichtbaar worden gemaakt. Deze metabolieten zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van aandoeningen als cariës. Analyse van QLF-beelden levert bovendien objectieve gegevens op over de hoeveelheid RF en de ontwikkeling ervan op alle plaatsen waar RF voorkomt. Inspektor Pro biedt hiermee een geheel nieuwe objectieve methode voor het vroegtijdig opsporen van gebitsaandoeningen en het meten van het effect van verschillende behandelmethoden.

Inspektor Pro is een product dat wereldwijd wordt verkocht. De software wordt geleverd met een Engelstalige handleiding in HTML Help-formaat.

Taken
* schrijven van de gebruikershandleiding
* maken van de online versie (HTML Help).
Vodafone-redactiehandleiding
De nieuwe Nederlandstalige website van Vodafone wordt in samenwerking met het Amsterdamse bedrijf Net Effect ontwikkeld. De site draait onder Vignette V7. Een belangrijk onderdeel van het systeem is het redactietool waarmee de content van de site kan worden onderhouden. Bij het redactietool hoort een gebruikershandleiding waarin onderhoud en publicatie van de diverse typen content uitgebreid worden beschreven. Daarnaast geeft de handleiding technische achtergrondinformatie over de structuur en de verschillende onderdelen van de pagina's waarop de content wordt gepubliceerd.
Taak
* schrijven van de redactiehandleiding.
Heineken New Ways of Team Working
Heineken is in het kader van het project 'New Ways of Team Working' bezig met de invoering van realtime collaboration via internet. De software die hiervoor wordt gebruik is IBM Lotus Sametime, dat functionaliteit biedt voor audio conferencing, video conferencing, instant messaging, shared whiteboards en shared files en applications. Ervaringen bij andere ondernemingen hebben geleerd dat realtime collaboration leidt tot effectievere communicatie, verhoogde productiviteit en aanzienlijke kostenbesparingen.
De doelgroep bestaat uit Heineken-medewerkers die in internationale projectteams samenwerken met collega's op andere locaties en in andere tijdzones. In de loop van 2004 zal Sametime voor alle Heineken-medewerkers beschikbaar komen. Om de nieuwe technologie te introduceren en het gebruik ervan te stimuleren biedt de New Ways of Team Working site nuttige informatie over de mogelijkheden en het gebruik van elke Sametime-toepassing en een groot aantal tips & tricks.
Taak
* schrijven van een Engelstalige introductie tot de instant messaging-toepassing.
Instant Publishing
Instant Publishing bouwt websites voor kleine en middelgrote ondernemingen. Opdrachtgevers krijgen behalve de site ook het IPS (instant publishing systeem) waarmee de site werd gebouwd. Het IPS, dat een bouwtool en een redactietool bevat, stelt opdrachtgevers in staat om hun site zonder tussenkomst van specialisten te onderhouden. Het bouwtool is bedoeld voor het onderhoud van de site zélf (onderhoud menusysteem, pagina's toevoegen, etc.). Verder biedt het de mogelijkheid om uiteeenlopende soorten content (nieuwsartikel, poll, forum, etc.) en speciale functionaliteit (bijv. winkelfunctionaliteit) in de vorm van componenten aan de site toe te voegen. Het redactietool is bedoeld voor het onderhoud van de eigenlijke content. Beide tools zijn gemakkelijk te bedienen en kunnen ook worden gebruikt door mensen met een beperkte kennis van internet.

Taken
* schrijven technische documentatie IPS
* schrijven gebruikershandleiding bouwtool
* schrijven gebruikershandleiding redactietool.
Instant Publishing
Behalve websites bouwt Instant Publishing ook web-based database-applicaties (intranet en internet) voor haar klanten. Een paar voorbeelden zijn een printing on demand-applicatie voor een fabrikant van verfaccessoires, een projectbeheersysteem voor een aannemer van verwarmingsprojecten en een applicatie ter ondersteuning van de bedrijfsvoering op advocatenkantoren.

Taken
* ontwerpen, programmeren en testen van de applicaties
* schrijven technische documentatie
* schrijven gebruikershandleidingen.
Heineken Internet Hotspot
Vanaf 2005 biedt Heineken bezoekers van bepaalde vestigingen via een draadloos netwerk toegang tot internet. In deze 'Heineken hotspots' kunnen bezoekers via een breedbandverbinding draadloos internetten, e-mailen en andere internetdiensten gebruiken. Voor bezoekers die van deze dienst gebruik willen maken moest een beknopte handleiding worden geschreven. De informatie moest bovendien op een leuke en aantrekkelijke manier worden verpakt.
Het resultaat is een boekje dat ik heb gemaakt in samenwerking met een fotograaf en een boekontwerper. In het boekje, getiteld Heineken Internet Hotspot, wordt een parallel getrokken tussen bier drinken en draadloos internetten. Elk hoofdstuk (van precies één pagina) correspondeert met een foto. Zo correspondeert het hoofdstuk 'Wat heb ik nodig?' met een foto van een volle fles bier. Ander voorbeeld: het hoofdstuk 'Help' correspondeert met een foto van een leeg glas bier. U kunt het boekje downloaden door op de onderstaande link te klikken.

http://www.vroaar.nl/heinekenhotspot.pdf
Taken
* concept bedenken
* handleiding schrijven
* project management.
Mail: It Direct-gebruikershandleiding
Mail It Direct is een ASP die zich bezighoudt met het ontwikkelen van tools voor e-marketing. Het bedrijf heeft onder meer een webapplicatie ontwikkeld voor e-mail en mobile marketing (via SMS). Klanten van Mail It Direct kunnen met behulp van deze applicatie op een efficiënte manier communiceren met hun doelgroep zonder investeringen te hoeven doen in hard- en software.
Belangrijke kenmerken van de applicatie zijn de hoge verzendcapaciteit en de uitgebreide responsanalyse. Verder heeft de gebruiker handige tools tot zijn beschikking voor het beheer van de adressen- en de maildatabase en het beheer van 'uitschrijvers' en soft en hard 'bouncers'. Bij de applicatie hoort een handleiding met een beknopte maar heldere beschrijving van alle taken die een gebruiker moet kunnen verrichten.

Taken
* opzetten structuur handleiding
* handleiding schrijven.
1 Sonologie is computergeoriënteerde musicologie